Marele Arbore Banian sau Copacul-Padure

banyanBanyan-ul este o planta atipica, fara radacini subterane extinse, ale carei seminte incoltesc extrem de usor, chiar si in zonele cele mai neobisnuite. Semintele acestuia sunt purtate de pasari pe sol sau in coroanele altor copaci acolo unde, cu ajutorul umezelii,  dau nastere unor coarde care se dezvolta rapid si formeaza  radacini aeriene.

 

banianLa randul lor, acestea dau nastere unor radacini adventive care il sustin si ii asigura substantele nutritive din sol. Este un proces continuu, care poate face ca  in 100-200 de ani, copacul sa acopere o suprafata de mai multe hectare, creand adevarate paduri.

 

 

copacul banyanMarele Arbore Banian, localizat în Grădina Botanică Indiană Acharya Jagadish Chandra Bose, din Howrah, India, este cel mai mare copac din lume, ca suprafaţă pe care coronamentul său o acoperă. Se estimează că arborele are o vârstă de aproximativ 250 de ani şi o întindere de circa 14.500 de metri pătraţi (1,5 hectare). Acesta trăieşte fără trunchiul său principal, care a putrezit în 1925 şi a fost îndepărtat,peste 3500 de radacini exterioare  oferindu-i copacului hrana de care are nevoie si sustine coroana. Circumferinţa trunchiului principal era de 1,7 metri şi avea o înălţime de 15,7 metri. Prezenta coroană a arborelui are o circumferinţă de un kilometru, iar cea mai mare înălţime până la care ajung ramurile sale este de aproximativ 25 de metri.

copacul padure