Fagi protejati de lege in Romania

Fagul este un arbore  înalt, impunător, cu scoarța netedă, cenușie-albicioasă care poate  ajunge la înălțimi de 40 m și 2 m diametrul trunchiului. Are o durată de viață de la 150 la 200 de ani, uneori ajungand si până la 300 de ani.Mugurii sunt fusiformi, ascuțiți, frunzele ovale. florile sunt unisexuate monoice, iar fructul se numeste “jir”. Înfloreste în luna mai si crește în special la deal și munte, dar poate fi întâlnit – sporadic – și la câmpie, mai ales în regiunile nordice ale României.

fagul imparatuluiFagul împăratului se afla pe maul drept al Ariesului, lângă satul Muncelu, la circa doi kilometri vest de Baia de Arieș pe drumul spre Câmpeni.Este un fag de dimensiuni impresionante cu o varsta aproximata la 500 de ani.Acesta are coroana deasa si  o scorbură mare în care există un izvor.Este denumit  „fermecat” deoarece frunzele uscate nu i se desprind iarna de ramuri, coroana copacului fiind astfel brun-maronie.

fagii ingemanatiFagii ingemanati de la Runc, comuna Racova, judetul Bacau sunt exemplare de Fagus orientalis si  Fagus tauricatrunchiurile lor fiind concrescute pina la inaltimea de aproximativ 1 m. Varsta arborilor este de circa 120 de ani, inaltimea 25 m, circumferinta trunchiului 3,20 m.