Arbusti pitici

  • Thuja Aurea Nana

 

Arbust mereu verde, Thuja Aurea Nana este un conifer cu port pitic, foarte compact, forma rotunjita, aproape sferica, cu frunzis de culoare galben auriu primavara, si de un bronz stralucitor iarna. Este un arbust care creste lent, putand atinge la maturitate diametrul de 2 metri. Iubeste caldura, rezista la temperaturi scazute, dar nu la geruri extreme. Poate fi plantat ca exemplar solitar sau in grupuri. Este ideal pentru gradini mici, sau in vase, pentru decorarea teraselor.

 

  • Cytisus hirsutus

Cytisus hirsutus este un arbust scund, cu inaltimi pana la 60 cm, tulpini culcate si ramuri erecte. Lujerii anuali sunt acoperiti cu peri hirsuti, densi, asa incat scoarta nu este vizibila. Frunzele au  trei foliole, obovate sau eliptice, de 1.5-2 cm, pe dos sunt matasos paroase, pe fata cu peri dispersi. Florile galbene-limonii, sunt asezate cate 5-6, pe lujerii scurti din partea superioara a tulpinii, cu aspectul unui racem foliat, lung de 20-40 cm.

Fructele sunt pastai  de 2.5-3 cm, acoperite cu peri lanosi si densi.


  • Hydrangea arborescens

 

Este un arbust dens, cu frunze cazatoare, de culoarea verde-deschis. Atinge inaltimea si latimea de 2.5 m. Florile sale albe-crem sunt rotunjite sau aplatizate. Planta se dezvoltă bine la semiumbră, în sol fertil, mediu-umed, dar nu este sensibilă nici la solul calcaros. Se planteaza in zone insorite sau partial-umbrite, cu soluri fertile, permeabile.

 

  • Mahonia aquifolium

Este un arbust cu frunzele vesnic verzi, ce poate atinge la maturitate o inaltime de 1-2 m. Are o crestere erecta, si formeaza o tufa larga de 1-1.5 m. Frunzele de un verde lucios, devin toamna un rosu purpuriu. Florile sunt de culoare galben-auriu, mici si usor parfumate. Fructele acestui arbust sunt mici si albastrui. Acest arbust prefera solurile obisnuite, nu suporta solurile calcaroase si rezista bine la ger.