Arbusti agatatori

Plantele agatatoare pot fi utilizate in vederea amenajarii placute a unui spatiu restrans, pentru realizarea unui cadru intim protejat de vecinatate. Ele sunt destinate să împodobească cu frunzele, florile şi portul lor, parţial sau în totalitate ziduri, garduri, coloane, trunchiuri de copaci. Prin folosirea acestor liane se pot obţine efecte cu o mare valoare decorativă, construind nişte grădini feerice.

 

  • Trandafirii agatatori

Trandafirii cataratori sunt arbusti ce apartin familiei Rosaceae, caracterizati prin tulpinile lor semilemnoase, cu multe vlastare, ramificate si spinoase. Ei infloresc in diferite nuante de roz, alb, galben si lila. Florile mici ale acestei plante agatatoare apar in buchete bogate la sfarsitul lunii iulie si infrumuseteaza orice spatiu. Fructele specifice trandafirilor sunt mici si rosii, asemanatoare maceselor. Avantajul acestui trandafir este acela ca se dezvolta destul de rapid. Dezavantajul ar fi ca, anual trebuie sa-l cureti de crengutele uscate.


  • Clematis (Clematitele)

Clematis face parte din familia Ranunculaceae, fiind o floare ce ajunge pana 10 metri inaltime. Acest arbust catarator are numeroase culori si dimensiuni, florile sale infloresc la sfarsitul primaverii si, de foarte multe ori, si toamna, pana la caderea primului inghet.

 

 

  • Tecoma (Trambita)

Tecoma face parte din familia Bignoniaceae, 12 specii fiind de origine americana, in vreme ce alte doua provin din Africa. Aceasta planta preferă solurile fertile, scăldate de lumină. Ea are numeroase flori rosii, portocalii sau galbene, in forma de trompeta si nu este deloc pretentioasa. Este toleranta cu seceta si vanturile, si creste pana la 13 metri, putand fi expusa atat in plin soare, cat si in locuri partial umbrite.

 

 

 

  • Lonicera caprifolium (Mana Maicii Domnului)

Mana Maicii Domnului este, de departe, cea mai cunoscuta si mai parfumata planta cataratoare. Lonicera Japonica creste atat in zonele umbrite, cat si in cele expuse luminii directe. Florile sale pot fi albe sau galbene. Este o liana viguroasă, puternic volubilă, care infloreşte în lunile iunie-iulie.