Taierea arbustilor ornamentali

Tunderea arbustilor ornamentali

Tunderea arbustilor ornamentali este considerata de multe persoane o operatiune ce tine strict de aspectul ornamental al arbustului, aceasta parere fiind total gresita.

Tunderea arbustilor ornamentali este o operatiune necesara in intretinerea acestora, fie ca vorbim de arbusti ce constituie un gard viu, o forma organizata sau sunt doar tufe ornamentale.

Arbustii ornamentali nu sunt altceva decat niste plante adaptate, sau plante ce prin natura lor se adapteaza mult mai usor la anumite conditii impuse. De aceea tunderea arbustilor este o operatiune necesara pentru ca in cazul multor arbusti lipsa unei interventii prin tundere duce la “salbaticirea” plantei in multe cazuri, sau chiar la moartea acesteia in unele cazuri.

Asadar tunderea este o operatiune de ingrijire a arbustilor ornamentali de care depinde in mare parte dezvoltarea armonioasa a plantei.

Operatiunea de tundere nu este un proces complicat, dar in cazul in care se doreste si obtinerea de forme sofisticate este necesara o mana de specialist.

Timpul sau anotimpul propice tunderii arbustilor ornamentali:

De obicei tunderea si curatarea arbustilor ornamentali sau a gardurilor vii este o operatiune ce este recomandata a se efectua in doua etape, luand ca referinta dezvoltarea si cresterea arbustilor, dupa cum urmeaza:

 1. Tunderea arbustilor ornamentali ce infloresc primavara devreme:
  • prima tundere: la sfarsitul iernii
  • a doua tundere: dupa caderea florilor
 2. Tunderea arbustilor fara flori sau care infloresc vara:
  • o tundere: la jumatatea primaverii
 3. Tunderea arbustilor mereu verzi
  • o tundere: chiar si in timpul verii