Gradina arbusti ornamentali

Plantarea arbustilor ornamentali

Cum se planteaza arbustii ornamentali

Cativa pasi ce trebuiesc cunoscuti si efectuati pentru o investitie buna in arbustii ornamentali. Pentru o dezvoltare armonioasa pe termen lung, despre arbustii ornamentali trebuie stiut:

Alegerea speciei de arbusti ornamentali

Arbustii ornamentali trebuie alesi in functie de solul si clima disponibile in zona unde urmeaza a fi plantati. Daca solul mai poate fi remediat in cazul in care acesta nu corespunde cerintelor arbustului ornamental ales, clima nu poate fi modificata si presupune crearea de conditii speciale de protectie a arbustilor pe timpul iernii.

Alegerea momentului propice de plantare a arbustilor ornamentali

Dupa ce ati hotarat specia de arbusti ce urmeaza a fi plantati, plantarea arbustilor, propriu-zis, presupune mai mult decat a sapa o groapa sau un sant si a ingropa radacinile acestor in pamant.

Anotimpuri recomandat de plantare a arbustilor ormamentali este primavara si toamna, iar in conditii de respectare a unor anumite reguli se pot planta si in celelalte anotimpuri.

Umiditatea din timpul primaverii, si in special, ca este sezonul in care plantele de obicei au perioada de crestere, este cu un randament mai mare de adptare a plantei decat in sezonul de toamna.

Alegerea spatiului si modului de plantare a arbustilor ornamentali

In cazul in care sunt alesi arbusti ornamentali ce necesita conditii speciale in sezonul rece, se alege varianta plantarii acestora in vase speciale ce pot fi transportate. Se mai pot lua in considerare variante de invelire sau acoperire

In cazul tuturor arbustilor ornamentali trebuie asigurate conditii de udare, curatari si ingrijiri regulate, astfel tinadu-se cont ca pentru aceste operatiuni este nevoie de spatiu de manevra.

Plantarea arbustilor presupune urmatoarele etape principale:

estimarea calitatii solului
Nu orice sol este propice pentru plantarea arbustilor ornamentali, si aici nu ca ar fi pretentiosi ci doar din cauza faptului ca solul nu corespunde din punct de vedere al mai multor factori importanti:

  • drenarea – apa sa nu stagneze in sol;
  • componeta – solul sa nu fie prea argilos sau sa contina prea mult pietris (in functie de specia arbustului sau plantei)

pregatirea gropii si a solului
In cazul in care solul nu corespunde, acesta se poate remedia prin adaugarea de elemente ce dau calitatea dorita sau chiar inlocuirea totala a vechiului pamant extras din groapa.
Recomandare: efectuati o analiza simpla a solului – vezi metoda simpla de analiza a solului
In cazul inlocuirii pamantului se recomanda saparea unei gropi de dimensiuni mai mari.
Recomandare: groapa sa fie sapata cu o zi inainte, si inundata cu apa de doua ori
Ppregatirea arbustului si ingroparea motei sau a radacinii arbustilor
Plantarea sau transplantarea arbustilor constituie acelasi traumatism asupra plantei, fiind practic o schimbare de mediu. In majoritatea cazurilor arbustului I se face o mota (se lasa pamant din vechiul mediu in jurul radacinii).

Ingroparea se va face intr-o groapa mai mare decat mota completandu-se spatiul de imprejur cu pamantul special pregatit pentru tipul de arbust plantat. Tasarea usoara a pamantului, astfel incat sa se uneasca si sa se compacteze cu mota plantei va contribui la adaptarea rapida a arbustului la noile conditii.

Recomandare: a se forma o pasta in jumatate din groapa din pamantul ce urmeaza a fi bagat si apa, iar mota sau radacinile arbustului sa fie infipte partial in aceasta.

Ingroparea nu prea adanca (max. 5cm de la suprafata pana la zona de inde incep mustatile) va preveni lipsa de aerisere a radacinilor.

Recomandat, pentru a retine si directiona usor apa spre radacina, la umplerea gropii cu pamant sa se lase nivelul cu 1-2 cm mai jos fata de nivelul solului de imprejur.

A se uda abundent imediat dupa plantare si udare moderata si deasa in urmatoarele 2-3 zile dupa aceasta