Cum alegem tipurile ideale de arbusti ornamentali

Arbustii ornamentali se potrivesc oriunde, in orice spatiu cu conditia respectarii conditiilor de viata agreate de fiecare specie in parte.

Cand alegem specia de arbust ornamental trebuie tinut cont in primul rand de conditiile pe care le ofera spatiul respectiv. Bineinteles ca este foarte important rezultatul care urmeaza a fi obtinut, dar in multe cazuri este necesar ca ornamentul sa fie adaptat in
functie de ceea ce se poate face cu arbustii ornamentali ce se pot dezvolta in conditiile date, si nu invers.

Mai exista posibilitatea dublei exploatari a unui spatiu prin plantarea unor arbusti ce au si o a doua calitate: au fructe, au flori cu miros, sunt si cataratori, etc.
Astfel exista mai multe tipuri de arbusti ornamentali impartite in functie de criterii diverse pe categorii : 

  • arbusti fructiferi; sunt arbusti care au fructe comestibile sau necomestibile. In aceasta categorie intra: Zmeurul, Coacazul, Agrisul, Afinul, etc.
  • arbusti cu flori; pot inflori primavara devreme sau chiar in timpul verii. Florile pot fi doar ornamentale sau pot fi si cu un miros puternic. In aceasta categorie regasim arbusti precum: Iasomia, Liliacul, Liliacul de vara, Gutuiul japonez, Cununita, Primrosa, Candidissima, etc.. In  aceasta categorie mai poate intra si Trandafirul.
  • arbusti vesnic verzi; sunt arbusti ce isi pastreaza frunzisul si pe timpul iernii. In aceasta categorie gasim: specii din categoria coniferelor (Tuia, pin, ienupar), si chiar Lemnul Cainesc folosit in general pentru garduri vii a carui frunze raman pe crengi pana iarna tarziu.
  • arbusti colorati; sunt arbusti care prin culoare pot fi un decor deosebit. Exista arbusti cu frunze cu diferite nuante de verde dar si nuante de: rosu, galben, alburiu, albastriu, etc.
  • arbusti cataratori; sunt arbusti care au si proprietati cataratoare si pot fi special orientati pe ziduri, ori spaliere, ori cadre speciale (bolte). In  aceasta categorie gasim: Kiwi, Trompeta turcului, Vita salbatica, Salcamul japonez, Mana Maicii Domnului, Iedera, Liana, etc. In aceasta categorie putem include si Vita de vie, care cu un regim special de ingrijire poate da rezultate spectaculoase in ornamentarea gradinilor si curtilor. Nu putem exclude Trandafirul catarator
  • arbusti inalti; sunt arbusti ce pot atinge inaltimi de peste 10 metri. In aceasta categorie se pot include atat arbustii solitari cat si arbusti cataratori care pot atinge inaltimi mari cu ajutorul cadrelor de sustinere. Din aceasta categorie fac parte: Magnolia, Liliacul, arbori (Migdal, Arborele de matase, Artar, mar japonez, etc.), si toti arbustii cataratori.
  • arbusti pitici; sunt arbusti de talie mica folositi indeosebi pentru ornamentele in ghivece. In aceasta categorie se regasesc sute de specii de arbusti.
  • arbusti taratori; sunt arbusti ce se pot adapta sau prin natura lor se intind la nivelul solului. Unele specii de arbusti cataratori se pot adapta la aceste conditii. In aceasta categorie gasim si ienuparul.

In functie de spatiu disponibil, si de efectul pe care il doriti se pot folosi cu succes si accesorii precum garduri si grilaje, statui, bolte, stalpi sau spalieri, si altele

Diversitatea tipurilor si categoriilor de arbusti ornamentali permit un frau liber imaginatiei oricui.

Nu este exclusa si varianta recomandata a consultarii unui specialist in decorarea si amenajare gradinilor si spatiilor verzi, sau dupa caz consultarea unui specialist in plante decorative pentru amenajarea serelor, gradinilor interioare, jardinierelor, sau spatiilor interioare.