Ce plante ornamentale folosim

Plantele,arborii,si arbustii ornamentali sunt folositi pentru decorarea gradinilor si curtilor, parcurilor si gradinilor de vara, pentru delimitarea de spatii verzi, limita trotuarelor, forme expresive sau non-expresive, pentru acoperirea zidurilor.
Cu toate astea, multe dintre ele contin substante extrem de periculoase, ce pot cauza chiar si moartea.
Care sunt acele plante care contin substante toxice?
 Hedera helix(Iedera) este  cea mai intalnita planta cataratoare si face parte din categoria plantelor toxice.Frunzele de iedera provoaca halucinatii si febra. In multe cazuri au fost inregistrate simptome ca delirul, iritatii ale pielii sau basici in zona gurii .
Wisteria (Glicina) face parte din plantele de gradina cataratoare. Se prezinta cu ramuri acoperitecu flori albastre spre violet sau albe. in timpul verii, florile de glicina produc fructe de culoare verde.Florile si semintele de glicina reprezinta partea toxica a plantei. Intoxicatia poate sa se produca doar priningestie, deci mare atentie la copii!
Cytisus Scoparius (Matura verde sau Drob) este folosit in decorarea gradinilor datorita florilor sale de diferite culori: galbene, lila cu rosu sau albe.Substanta toxica din arbustul matura verde contine alcaloide care pot incetini bataile inimii si pot afecta sistemul nervos. Intoxicarea acuta produce stari de greata, voma, dureri de cap, ameteli, crampe stomacale urmate de moarte.
 Rhododendronul este unul dintre cei mai frumosi arbusti de gradina, datorita bogatiei cu care infloreste. In acelasi timp,se numara printre cei mai toxici si cu potential letal arbusti de gradina din lume, fapt cunoscut inca din vremea antichitatii. In urma consumului, toxinele acestui superb arbust de gradina provoaca greturi, dureri acute de stomac, paralizie si chiar si moarte.
Taxus bacata (Tisa) este un conifer cu frunze aciculare, persistente. Creste foarte încet dar are o viata foarte lunga. Toxicitatea lui este cunoscuta din antichitate (galii îsi otraveau sagetile în sucul extras din fructele de tisa). Cele mai sensibile mai animale la intoxicatiile cu frunze de tisa sunt calul,magarul si catârul.
Dieffenbachia (Trestia de zahar salbatica). Seva plantei este extrem de toxica, putand provoca arsuri ale cavitatii bucale si ale gatului, diaree, greata, vomitaturi si inflamarea limbii si a gatului, pana la instalarea decesului. De asemenea, contactul sevei de dieffenbachia cu ochii poate afecta corneea si poate duce chiar la orbire.
Thuja orientalis(Tuia ), numit si arborele vietii,contine un ulei eteric si produce intoxicatii in general mortale.
Aesculus hippocastanum (Castanul porcesc) este unul din cei mai cunoscuti arbori ornamentali. Semintele, mai ales în stare proaspata, sunt capabile sa intoxice atât animalele cât si omul, facând victime mai ales în rândul copiilor.
Brugmansia (Trompeta ingerilor) este un puternic halocinogen, continand cateva alcaloide toxice, cum ar fi atropina sau scopolamina. Intoxicatia produce pierderea cunostintei, lesin, moarte prin insuficienta cardiaca.
Mandevilla este o plantă otrăvitoare, toate părţile acesteia fiind toxice, astfel că este        recomandat să vă spălaţi pe mâini ori de câte ori aţi atins-o.
Tulichina sau Piperul lupului este un arbust cu flori parfumate, care poate atinge inaltimea de 1-1,5 m. Acest superb arbust de gradina contine doua toxine extrem de toxice care pot provoca dureri de stomac, dureri de cap, diaree, delir si convulsii. Cea mai mare concentratie de toxine se gaseste in fructele tulichinei. Ingerarea acestora duce la coma ce poate fi urmata de deces.
Nerium Oleander (Leandrul roz)  este o plantă destul de toxică. Se estimează ca 100 de grame din frunzele ei sunt suficiente pentru a ucide un bou. Dacă intri în contact cu seva plantei este obligatoriu să te speli pe mână.
Prunus laurocerasus (Laur englezesc) este o planta toxica daca parti din aceasta sunt ingerate. Planta contine substante toxice ca glicozid cianogenetic,amigdalina.
Laburnum anagyroides (Salcam galben) este toxica toata mai ales semintele. Intoxicatia produce paralizie pâna la stop respirator.
Digitalis purpurea(Degetelul rosu) are frunzele toxice. Intoxicatia produce tulburari cardiace (aritmii).Laburnum anagyroides Digitalis purpurea glicina Iedera Leandrul roz Mandevilla Rhododendronul Tuia Tisa Tulichina Prunus laurocerasus

Iedera